12 účinků ovesných vloček na naše zdraví

ovesné vločky

Ovesné vločky a vliv na naše zdraví

Ovesné vločky se vyrábí z ovsa a nechybí v žádné zdravé domácnosti. Nejčastěji si můžeme dopřát ovesné vločky na snídani s jogurtem a ovocem. Často se také dělá tzv. porridge , což je ovesná kaše.

Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a vitamínů. Dále můžeme v ovesných vločkách najít antioxidanty a minerály.

Ovesné vločky mají v syrovém stavu téměř 70% sacharidů a 20% proteinu.

Složení ovesných vloček:

Sacharidy

Ovesné vločky tvoří z cca 70% sacharidy a proto jsou dobré jako snídaně na každé ráno. 10% z těchto sacharidů jsou sacharidy a 90% je škrob.

Bílkoviny

V ovesných vločkách najdeme na 100g cca 17g bílkovin a proto jsou velice vhodné do diet a nebo při budování svalové hmoty.

Vláknina

Většina vlákniny v ovesných vločkách je rozpustná. Celkově se tato vláknina tráví pomaleji a potlačuji hlad. Vláknina v ovesných vločkách je tzv. betaglukan, který je znám tím, že snižuje cholesterol a to hlavně LDL (ten špatný).

Škrob

Přibližně 10% tvoří v ovesných vločkách škrob, který je trochu jiný než u ostatních zrn a lépe na sebe váže vodu.

Tuky

Vločky obsahují také tuky a to zejména nenasycené mastné kyseliny cca 6%.

Vitamíny:

Vitamín A, Vitamín D, Vitamín B5, Vitamín B6, Vitamín B2, Vitamín B1

Minerální látky:

Draslík, Měď, Sodík, Zinek, Fosfor, Železo

ovesné vločky

Ovesné vločky a zdraví člověka:

  1. Zadržuje pocit hladu

Ovesné vločky hrají důležitou roli při udržení nasycenosti a potlačují chuť k jídlu. Na svědomí to má zejména betaglukan, který zvyšuje pocit nasycenosti. Je to také jeden z důvodů, proč jsou ovesné vločky tak v oblibě na snídani. Betaglukan nám oddaluje pocit hladu až o několik hodin a tak jsou ovesné vločky vždy lepší variantou, než obyčejné cereálie, které neobsahují betaglukan.

  1. Ovesné vločky jsou plné antioxidantů

Ovesné vločky obsahují hodně antioxidantů a polyfenoly, které jsou velice důležité pro naše zdraví. Antioxidanty jsou nesmírně důležité v boji proti volným radikálům. Pokud nemáme v našem těle dost antioxidantů, tak naše buňky rychleji oxidují = stárnou.

3.Chráni zdraví naší pokožky

Ovesní vločky napomáhají při svědění a nebo při podráždění pokožky. V kosmetice můžeme často nalézt výrobky, které obsahují právě ovesné vločky.

  1. Snižují cholesterol

V ovesných vločkách najdeme betaglukan, který nám napomáhá snižovat špatný cholesterol LDL. Snížení cholesterol LDL nám uleví při srdečních chorobách a zánětech.

  1. Ovesné vločky a dieta

Ovesné vločky nám opravdu pomohou při dietě, jelikož nám betaglukan obsažení v ovesných vločkách pomůže navodit pocit sytosti a tak se nebudeme dlouhé hodiny přejídat. Proto je dobré snídat vločky každé ráno a tím pádem můžeme vydržet nejíst až do oběda, bez zbytečných cukrovinek.

  1. Prevence proti cukrovce

Jelikož obsahují ovesné vločky komplexní sacharidy, tak tělu trvá déle jejich rozložení. Betaglukan zabraňuje rychlému rozložení na cukry a tím pádem udržuje stabilní hladinu cukru v krvi.

  1. Jsou plné bílkovin

V ovesných vločkách můžeme nalézt 17 g bílkovin na 100g vloček. S tak vysokou hodnotou můžeme ovesné vločky zařadit do našeho fitness jídelníčku. Bílkoviny jsou velice důležité při stavbě svalové hmoty a také při redukci váhy v dietách.

  1. Posílení imunity

Ovesné vločky s pomocí betaglukanu pozitivně ovlivňují naši imunitu, jelikož pomáhají tzv.neutrofilům. Tyto neutrofily bojují proti infekcím v našem těle. Ovesné vločky jsou tedy dobrá volba v zimních měsících.

  1. Zvyšuje naši energii

Ve vločkách nalezneme sacharidy, které se uvolňují pomalu a tak nám energie vydrží déle, než z rychlých cukrů. Často si sportovci několik hodin před během dávají ovesnou kaši, jelikož se pak postupně uvolňuje energie během běhu.

  1. Ovesné vločky napomáhají při zácpě

Jelikož obsahují ovesné vločky velké množství vlákniny, tak nám napomáhají při zácpě a tak je dobré je jíst každé ráno, pokud máte tento problém častěji.

  1. Působí jako prevence rakoviny tlustého střeva

Studie z Británie poukazují na to, že dieta bohatá na vlákninu napomáhá při prevenci proti rakovině tlustého střeva.

  1. Lepší spánek

Ovesné vločky si každý představí jen ve formě snídaně, ale nemusí tomu být tak vždy, protože se poukazuje na to, že jsou ovesné vločky dobré i jako večeře. Ovesné vločky totiž obsahují melatonin, který nám pomáhá usnout. Dále vločky obsahují také vitamín B6, který podporuje vytváření serotoninu.

Ovesné vločky a negativa

Pokud jste celiak a nemůžete lepek, pak nejsou pro vás ovesné vločky příliš dobrá volba. Ovesné vločky naturálně neobsahují lepek, ale problém nastává při jejich zpracování v továrnách, kde přijdou do styku s obilím atd., které již lepek obsahují. Na trhu již ale můžeme nalézt hodně firem, které vyrábí ovesné vločky bez lepku, ale jsou bohužel několikrát dražší.

Jak uvařit ovesné vločky

ovesné vločky

Rychlovarná konvice

Nejrychlejší způsob jak uvařit ovesné vločky je dát vodu do rychlovarné konvice a poté zalít ovesné vločky a nechat odstát 5 minut, poté je dobré ovesné vločky dochutit skořicí a medem.

Vločky s mlékem

Do hrnce nalijeme trochu mléka, přidáme sůl a necháme povařit. Poté přidáme hrst ovesných vloček a za stálého míchání vaříme 10 minut, poté přidáme skořici nebo med dle naší chuti.

Mikrovlnná trouba

Do misky nalijeme půl hrnku mléka a půl hrnku ovesných vloček a vložíme na 3 minuty. Po vytáhnutí ještě zamícháme a dochutíme skořicí a kakaem.

Rýžovar

Pro přípravu ovesných vloček můžeme také použít rýžovar. Stačí vložit hrnek vloček, půl hrnku mléka, špetku soli a za 15 minut máme vydatnou snídani na stole.

Bez vaření

Pokud vám nevadí tvrdší chuť, je nejlepší volbou jíst ovesné vločky bez vaření, jelikož se zachovávají všechny vitamíny a minerály. Stačí zamíchat trochu vloček do jogurtu a snídaně je hotová do minuty.

Závěr:

Ovesné vločky tělu dodávají vitamíny, kvalitní sacharidy a tak je bez obav můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Ovesné vločky jsou navíc velmi levné, ale pozor na předražené polotovary plné cukru (ochucené ovesné kaše). Stačí si koupit obyčejné balení za pár korun a dochutit si pak ovesné vločky podle sebe.