Sladké brambory: účinky, složení a jak je připravit?

sladké brambory a zdraví

Sladké brambory jsou velmi chutné a hlavně zdravé, jelikož obsahují velké množství vlákniny, antioxidantů a minerály. U nás se objevují až v posledních letech a dnes je naštěstí můžeme nalézt v každém větším obchodě. 

Jedna větší sladká brambora (250 g) obsahuje:

  • Kalorie: 225
  • Bílkoviny: 5 g
  • Sacharidy: 53 g 
    • z toho vláknina: 8 g
    •  cukry: 16 g 
  • Tuk: 0.4g
  • Vitamín C
  • Vitamín A (více jak 900% denní dávky)
  • Vápník, Draslík, Železo sladké brambory hodnoty

Proč jíst sladké brambory? 

1. Zlepšují trávení 

Není pochyb o tom, že sladké brambory obsahují velké množství vlákniny. Vláknina je zcela zásadní pro trávící systém člověka. Pokud si chcete navýšit příjem vlákniny je dobré připravovat sladké brambory i se slupkou, jelikož ji obsahuje nejvíce.

Sladké brambory také obsahují velké množství antioxidantů, které příznivě působí na naše střeva a podporují růst důležitých bakterií jako jsou například Lactobacillus  a Bifidobacterium. 

2. Pro zdravé oči

Sladké brambory obsahují betakaroten, který je důležitý pro zdraví našich očí. Sladké brambory mají díky betakarotenu červené zabarvení. Jedna střední brambora dodá našemu tělu větší, než doporučenou denní dávku Vitamínu A (ve sladkých bramborách jej nalezneme ve formě betakarotenu. což je prekurzor vitamínu A). 

3. Prevenci proti rakovině 

Dle této studie v a.j., mohou působit sladké brambory (Ipomoea batatas) protizánětlivě díky vysokému obsahu antokytanů a flavonoidů, které mají antioxidanční účinky. 

Další zajímavostí je, že sladké brambory obsahují také proteiny známý jako sporamin, který působí preventivně proti řadu onemocnění. 

Velké množství prospěšných látek je dle této studie v a.j. obsaženo ve slupce brambory, proto je dobré je péct a konzumovat přímo i se slupkou, jelikož nám dodá nejen spoustu živin, ale i vlákniny. 

4. Podporují činnost mozku

Sladké brambory obsahují Mangan, který je důležitý pro správnou funkci našeho mozku. Ve sladkých bramborách nalezneme také Choline, který pomáhá při syntéze neurotransmiteru pod názvem Acytelcholine. Choline je také důležitý pro zdravý vývoj mozku plodu během těhotenství.  

5. Sladké brambory pomáhají posílit naši imunitu 

Sladké brambory obsahují také antioxidanty, které pomáhají v našem těle bojovat s volnými radikály a tím pádem zabraňují poškození buněk. Vitamíny C a A, které jsou obsaženy v bramborách posilují naši imunity a pomáhají jako prevence proti zánětlivým onemocněním.

Zatím není dostatek studií, které poukazují na přímý vliv sladkých brambor na imunitní systém, ale je dokázané, že působí preventivně, už jen díky vitamínu A a antioxidantům. 

superpotravina sladká brambora
Sladký brambor je doslova superpotravina

6. Sladké brambory mohou pomáhat při stresu

Sladké brambory obsahují hořčík, který pomáhá při stresu. Vysoký obsah hořčíku ve sladkých bramborách pomáhá také při bolestech hlavy a migrénách. Podle americké studie, má pravidelné užívání hořčíku společně s vitamínem B6 velmi dobrý vliv na potlačení premenstruačního syndromu. 

Pokud máte tedy časté bolesti hlavy nebo špatnou náladu, je dobré zařadit do svého jídelníčku právě tyto chutné brambory. Dalším zdrojem hořčíku je například avokádo, tofu, luštěniny a ořechy. 

7. Sladké brambory jako zdroj draslíku

Sladká brambora má velmi vysoký obsah draslíku, který je důležitý zejména pro zdravou funkci naší nervové soustavy a svalů. Draslík také pomáhá při vysokému tlaku a zlepšuje funkci jater. 

8. Sladké brambory a hubnutí

Pokud držíte dietu a chcete zhubnout, tak jsou sladké brambory velmi vhodné, jelikož obsahují na svůj objem málo sacharidů (například oproti obyčejné rýži). Pokud si je uvaříte ve slupce, tak do sebe dostanete další porci vlákniny, která pomáhá udržovat pocit nasycenosti během celého dne. Další výhodou konzumace sladkých brambor je to, že nemají téměř žádný tuk a velmi nízkých počet kalorií. 

Mnoho lidí si často plete jejich název s vysokým obsahem cukru, ale není tomu tak. Díky relativně nízkému glykemickému indexu a malému množství sacharidů jsou výborným zdrojem energie i do diety. 

Sladké brambory mají střední glykemický index a to kolem 60 GI (glykemický index ukazuje, jak rychle se zvyšuje hladina cukru v krvi po konzumaci daného jídla. Čím menší hodnota, tím lépe). 

Proč jsou sladké brambory sladké a jak je připravit? 

Během vaření těchto brambor nebo pečení se začíná měnit škrob na maltózu (sladový cukr), který dodává těmto bramborám specifickou sladkou příchuť. Zajímavostí je, že způsobem přípravy sladkých brambor můžeme ovlivnit částečně i jejich finální chuť. 

Když se sladký brambor nakrájí na menší kousky a rychle usmaží, tak se sladká intenzivní chuť zmenší. Pokud ale chcete, aby měli brambory sladkou chuť, je dobré je vařit nebo péct po co nejdelší dobu.  

sladké brambory pečené
pečené sladké brambory

 

Sladké brambory je dobré připravit i se slupkou (díky tomu zachováme vitamín C, vitamín A a vlákninu).

Jak vybrat a skladovat sladké brambory? 

Při nákupu sladkých brambor je dobré hmatem vyzkoušet, zda není brambor měkký. Pokud lze jednoduše zmáčknout, tak to může znamenat, že je brambor zkažený. Vyberte si pouze tvrdé brambory, které vám doma vydrží i několik týdnů (nejlépe na suchém místě v pokojové teplotě. Pozor sladké brambory nepatří do lednice, ani na vlhká místa. 

Sladké brambory a těhotenství 

Brambory dodají během těhotenství vlákninu a vitamín A. Pomáhají také zásobit tělo energií, vápníkem, draslíkem a hořčíkem (jsou důležité zejména pro správný vývoj plodu). Sladké brambory obsahují navíc Choline, který je pro vývoj mozku plodu velice důležitý. 

Kolem sladkých brambor panuje řadu lží a nesprávných informací a zejména to, že nejsou zdravé a obsahují mnoho cukru (opak je pravdou). 

Sladké brambory jsou vhodné téměř do všech druhů diet, díky svým nutričním hodnotám a vysokému obsahu vlákniny. Pokud tedy narazíte v obchodě na tyto skvělé brambory, tak neváhejte!  Jsou zdravé a chutné a rychle se dají připravit.