Co je to pálení žáhy?
Pálení žáhy se také odborně nazývá pyróza. Jedná se většinou o pocit horka a pálení v oblasti hrudníku směrem na horu až do oblasti hrdla. Pocit pálení žáhy je způsobený drážděním sliznice jícnu kyselinou a potravou z našeho žaludku (odborně se tomu nazývá reflux).
Obsah našeho žaludku se tak může dostat zpět i s kyselinou do krku, což způsobuje typickou hořkou až kyselou chuť, která je při delší době velice nepříjemná a dráždivá.
Pálení žáhy je v naší společnosti plné tučných a nezdravých jídel celkem častý problém. Většinou je pálení žáhy způsobené vracením našich žaludečních šťáv a někdy i potravy do jícnového svěrače.
Pálení žáhy je také jeden ze symptomů tzv. gastroezofageálního refluxního onemocnění (GERD). V normálním stavu dolní jícnový svěrač (LES) zabraňuje pohyb potravy do jícnu.
Nejčastější příznaky pálení žáhy
- pocit pálení v oblasti krku a pak i na hrudi
- kyselá a pálivá nepříjemná chuť v hrdle
- pocit na zvracení
- obtíže při polykání
- žaludeční tlak
- bolest břicha a nadýmání
- chrapot a kašel
Potraviny a domácí rady pro zmírnění pálení žáhy
- Zázvor
Zázvor působí v našem těle protizánětlivě a antibakteriálně. Celá staletí se používá proti špatnému trávení. Pokud vás trápí pálení žáhy, tak si zkuste udělat zázvorový čaj nebo si ho nakrájejte a pár minut žvýkejte.
- Zelenina
Větší příjem zeleniny pomáhá zlepšovat trávení díky obsahu vlákniny. Zelenina také pomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny.
- Mandle a další ořechy
Mandle zlepšují trávení a snižují pálení žáhy díky vazbě na žaludeční kyseliny. Pokud nemáte rádi mandle, můžete si dát také kešu, lísková jádra, pistácie a další.
- Heřmánkový čaj
Heřmánkový čaj se používá na uklidnění žaludku a pálení žáhy již mnoho let. Heřmánek má relaxační účinek na žaludeční svaly, což může pomoci při pálení žáhy.
- Ovesná kaše
Ovesná kaše je kromě zeleniny také velmi dobrým zdrojem vlákniny, která snižuje kyselinu v žaludku. Ovesné vločky se často používají i u dalších gastrointestinálních potížích.
- Kurkuma
Kurkuma je známá tím, že pomáhá urychlovat proces trávení. Při rychlejším trávení se zmenšuje potřebné množství kyseliny v žaludku a tím pádem se zmenšuje pravděpodobnost pálení žáhy.
- Jedlá soda
Jedlá soda je jedním z nejznámějších a nejstarších domácích léků na pálení žáhy. Malá lžička jedlé sody rozmíchaná ve vodě může pomoci při neutralizaci agresivní žaludeční kyseliny. Jedlá soda by se ale určitě neměla používat dlouhodobě, jelikož má nežádoucí účinky.
- Šťáva z brambor (škrob)
Šťáva ze syrových brambor je oblíbeným starým lékem na pálení žáhy. Škrob nám pomáhá vázat nadbytek žaludeční kyseliny.
- Mléko
Častou radou na pálení žáhy je pití mléka. Tento účinek mléka je ale kontroverzní, jelikož má mléko mírně kyselé pH, což u citlivějších lidí může způsobit dokonce i samotné pálení žáhy. Děje se to tak zejména u mléka s vysokým obsahem tuku, jelikož trávení tuku trvá déle a zvyšuje se tak produkce žaludeční kyseliny.
- Mořské plody, kuře, ryby
Maso, které s nízkým obsahem tuku pomáhá snižovat symptomy pálení žáhy. Mezi to můžeme zařadit: kuřecí prsa, krůtí prsa, tresku, krevety.
Potraviny, které mohou způsobit pálení žáhy
- tučná jídla
- čokoláda (čokoláda obsahuje ingredienci po názvem methylxanthin, která uvolňuje dolní jícní svěrač a tím zvětšuje možnost pálení žáhy)
- káva a další kofeinové nápoje
- hranolky
- pizza
- sýry
- tučné masa, salám, párky
- pálivá jídla
- chipsy a snacky
- káva a kofeinové nápoje
- víno, pivo a další alkohol
- sycené sladké nápoje
- máta a mátové žvýkačky
- rajčatové omáčky
Tipy a rady proti pálení žáhy
- Jezte střídmě a pomalu
Menší porce jídla a v častějších intervalech mohou přispět ke zmenšení pocitů pálení. Příliš velké porce tučného pokrmu, který sníme v rychlosti naopak problém s pálením zvyšují.
- Nejezte 2-3 hodiny před spánkem
Další dobrou radou je nejíst těsně předtím, než půjdete spát. Gravitace totiž, když stojíte a sedíte neumožňuje, aby se dostala kyselina z žaludku zpět, což je u pozice v leže problém.
- Nejezte krátce před cvičením
Nejezte alespoň hodinu před cvičením, jelikož mohou rychlé pohyby způsobit pocit pálení žáhy.
- Spěte s větším polštářem
Upravte si pozici spánku tak, aby vaše hlava byla výše, než vaše chodidla.
- Omezte perlivé nápoje a kávu
Vyhněte se také perlivým nápojům, které mohou způsobit říhnutí. Časté říhání pak může způsobit vracení kyseliny zpět do jícnu.
- Snížení váhy (obezita)
Zdravý životní styl a redukce tělesné hmotnosti může přispět ke snížení pocitu pálení žáhy. Při obezitě je na žaludek vyvíjen daleko větší tlak, než u normální váhy a tak může opět docházet k otevření jícnového svěrače.
- Nepijte alkohol a nekuřte
Nikotin v cigaretách má za následek uvolnění jícnového svěrače, což může vést k uvolnění kyseliny z žaludku a následné pálení žáhy
- Žvýkejte žvýkačku
Pomocí častějšímu žvýkání se tvoří sliny, které jsou alkalické a reagují tak na kyseliny v žaludku a to vede k následné neutralizaci.
- Nenoste příliš upnuté oblečení v oblasti pasu a hrudníku
- Redukujte stres
- Konzumujte více zeleniny
Pálení žáhy a těhotenství – proč se to děje?
Pálení žáhy se velmi často objevuje během těhotenství následkem hormonálních změn a zvětšující se dělohy. Změny hormonů zvyšují napětí v trávicím traktu, což má za následek snížení funkce uzávěru mezi jícnem a žaludkem. Dalším důvodem může být tlak dítěte v posledních týdnech těhotenství na žaludek.
Pálení žáhy během těhotenství může také souviset s nesprávnou životosprávou a chutí na potraviny, které tento pocit pálení zvyšují. Většinou se jedná o čokoládu, citrusové plody a příliš tučná jídla.
Jak mohou být příznaky pálení žáhy v těhotenství?
- kyselost a hořkost v ústech
- pocity na zvracení
- bolest v oblasti hrudníku a krku
- nechuť k jídlu a pocit plnosti