Pohanka a zdraví? Proč ji tedy jíst?
Tato potravina se objevuje v našich jídelníčcích až v posledních letech, jelikož byla často opomíjena a to i přesto, že má tak vynikající složení. Pochází z Asie a pak se dále rozšířila do Japonska, Evropy a do dalších zemí. Pohanka se u nás ve středověku hojně využívala díky dostupnosti a rychlosti, ale poté její konzumace klesala. Pohanka se dostává do popředí až dnes, díky svým nutričním hodnotám a snadné přípravě. Ve 100 g pohanky můžeme nalézt 70 g kvalitních sacharidů, 14 g bílkovin a 10g vlákniny.
Jaké jsou pozitivní účinky Pohanky?
Pozitivní účinky pohanky jsou zejména nízký glykemický index, prevence proti cukrovce, zlepšení zdraví kůže, podpora zdraví srdce, zlepšení trávení, je zcela bezlepková, podporuje boj s volnými radikály pomocí antioxidantů, zabraňuje poškození buněk v těle a v neposlední řade je také velice dobrým zdroj kvalitních bílkovin.
Pohanka je plná antioxidantů a minerálů a tak je zdravější variantou oproti ostatním cereálním potravinám, hlavně díky absenci lepku.
1. Je bezlepková a bez alergenu
Oproti žitu nebo ovesným vločkám neobsahuje lepek, jelikož je od přírody bezlepková. Je tedy velice vhodná pro celiaky a v bezlepkové dietě, jelikož se hodí jak do polévek, tak i jako základ snídaně. Je vhodná taky pro lidi s problémem propustnosti střeva, která se vyskytuje často u potravin s obsahem lepku.
2. Snižuje hladinu cukru v krvi
Pohanka má jako zdroj sacharidů velice nízký glykemický index a je tedy vhodná pro lidí trpícím vysokou hladinou cukru v krvi. Nízký glykemický index pohanky umožňuje tělu využívat sacharidy po delší doby a tak se necítíme unavení jako je tomu například u rychlých cukrů.
3. Napomáhá trávení
Pohanka obsahuje velké množství vlákniny a umožňuje pozvolný proces trávení. Vláknina z pohanky nám navíc navodí pocit sytosti po delší dobu a tak je vhodná do všech druhů diet. Pokud hodláte zhubnout nějaké to kilo je pro vás pohanka to pravé.
Pohanka obsahuje daleko větší množství minerálů, než ostatní cereálie a má velké množství bílkovin.
4. Zlepšuje zdraví srdce
Pohanka pomáhá snižovat špatný cholesterol a tím snižuje pravděpodobnost například mrtvice. Velice podstatnou složkou pohanky je také rutin, který stabilizuje krevní tlak v těle a tím pádem chrání zdraví srdce.
5. Plná bílkovin
Pohanka je velice dobrým zdrojem bílkoviny. Ve 100 g pohanky nalezneme 14 g bílkovin, které obsahují bohaté spektrum aminokyselin a tak podporují růst svalů. Pohanka obsahuje tedy větší množství, než například rýže nebo kukuřice. Je tedy dobrá i pro vegetariány, jako náhrada za maso.
6. Obsahuje antioxidanty
Každé tělo bojuje s volnými radikály a proto potřebuje velké množství antioxidantů. Pohanka obsahuje velké množství antioxidantů a flavinoidu, které naše tělo brání před vznikem nežádoucích nemocí a zánětů. Antioxidanty jsou základní pilíř naší imunity.
7. Zdravá kůže a vlasy
Pohanka obsahuje velké množství niacinu, vitamínu B, pyridoxinu a dalších vitamínů. Tyto vitamíny jsou důležité pro zdravou pokožku a tak je konzumace pohanky každý den vhodná pro lidi, co mají pokožku suchou a popraskanou. Pohanka také obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, které podporují elasticitu naší kůže a tím pádem naše pokožka vypadá mlaději.
8. Prevence proti cukrovce
Pohanka má relativně málo sacharidů oproti ostatním potravinám a navíc má nízký glykemický index, což je důležité při prevenci proti cukrovce. Když porovnáme smažené kukuřičné lupínky na snídani oproti pohankové kaši, tak je pohanka naprostý král.
Pohanka a nutriční zajímavosti:
- obsahuje kvalitní bílkoviny
- je velmi dobrým zdrojem železa
- má nízký glykemický index
- je bohatá na rutin
- 80% pohanky tvoří sacharidy
- je vhodná jako zdroj antioxidantů
- obsahuje také měď, zinek a niacin a magnézium
- obsahuje flavonoidy – podporuje průtok krve
- je bezlepková