V čem je vitamín D? Houby, ústřice i tuňák

Co obsahuje vitamín D?

Vitamín D nemusíme získávat pouze ze slunce, ale také z potravin. V dnešní době má nedostatek Vitamínu D téměř každý na světě. Vitamín D obsahuje hodně potravin a to například mléko, ryby a dokonce i houby. V tomto článku se dozvíte nejlepší zdroje tohoto důležitého vitamínu.

Je však možné získat vitamín D pouze ze stravy? Částečně ano, ale naše potrava musí být velice kvalitní a bohatá na tento vitamín. Běžná strava obsahuje pouze malý podíl tohoto vitamínu a tak je důležité se zaměřit na nejlepší zdroje jako jsou ryby, mléko a houby. Doporučená denní dávka je kolem 600 UI, a to ze stravy každý den skoro nedostanete, proto je tak slunce důležitý aspekt v lidském zdraví. Za letní slunný den do sebe můžete ze slunce dostat až několik tisíc jednotek Vitamínu D.

Jaké potraviny jsou bohaté na vitamín D?

Losos

Další dobrý zdroj Vitamínu D je losos, který ho obsahuje velké množství. Záleží také na kvalitě masa, jelikož má obyčejný pěstovaný v kádích daleko méně Vitamínu D, než ten vylovený z volné přírody. V této studii, se můžete dočíst, že farmově chovaný losos má přibližně jen 25% vitamínu D, co má losos z volné přírody.

Zde je obsah jednotek Vitamínu D ze studie:

Losos z farmy240 ±108 (IU/OZ)
Divoký losos988 ±524 IU/OZ

Sardinky

Sardinky jsou nejvíce podceňovaný zdroj bílkovin a vitamínu vůbec. Za pár korun můžeme mít kvalitní omega 3 mastné kyseliny a potravinu plnou vitamínu D. Sardinky také obsahují například zinek, hořčík, fosfor a niacin. Hodně lidí si myslí, že sardinky nejsou příliš zdravé, ale opak je pravdou.

Tuňák 

Skoro u každého doma nalezneme ve spíži konzervu tuňáka. Tuňák obsahuje velké množství vitamínu D, fosforu a draslíku. Jako u sardinek je opět tuňák kvalitní a relativně levný zdroj kvalitních bílkovin a vitamínů. Pokud si chcete zvýšit vitamín D ze stravy, pak je dobré si dělat častěji tuňákové saláty nebo nejrůznější placky. Pokud máte více peněz, můžete si dělat tuňákové steaky.

Halibut

Halibut je také dobrým zdrojem vitamínu D, který obsahuje na 100 g masa cca 200 UI. Halibut je velmi kvalitní ryba plná bílkovin, zinku a draslíku. U všech ryb v seznamu je také třeba zmínit, že jsou velmi dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin.

Krevety

Krevety u nás mají oblibu až v posledních letech. Krevety mají nízký obsah tuku a jsou tedy dobré i do redukčních diet.

Ústřice

Ústřice známé pro své afrodiziakální účinky mají také velký obsah vitamínu D. Pokud sníte 5 ústřic, tak do sebe dostanete přibližně 280 jednotek vitamínu D.

Vaječné žloutky

Vitamín D můžeme nalézt také ve vaječném bílku. Jeden průměrný žloutek má 40 UI vitamínu D. Žloutek se často v nejrůznějších dietách doporučuje vyhazovat a nechává se jen bílek, což je největší nesmysl, jelikož obsahuje i spoustu dalších důležitých živin. Nebojte se cholesterolu ze žloutku a klidně si jej dopřejte.

vitamín d zdroje

Mléko

Tento zdroj je znám nejen díky vápníku, ale také díky Vitamínu D, kterého má dostatek.

Sójové mléko

Pokud nejíte maso, tak je velice pravděpodobné, že máte větší riziko nedostatku vitamínu D. Vegani často můžou konzumovat místo kravského mléka a masa sójové mléko, které obsahuje přibližně 100 UI na 250 ml mléka.

Houby

Houby umí syntetizovat vitamín z UV světla stejně jako člověk, a tak jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu D. Rozdíl je však, že houby obsahují vitamín D2 a živočišné potraviny vitamín D3.

Některé druhy hub mají i 2000 UI Vitamínu D na 100 g, což je opravdu velká dávka v poměru s ostatními zdroji vitamínu D. Musíme si dát ale pozor na kvalitu hub, jelikož houby pěstované ve tmě mají velmi málo vitamínu D, než ty pěstované pod UV zářením. Nejlepší možností je si zjistit hodnoty přímo na etiketě nebo se zeptat pěstovatele hub.

Pomerančový džus

Spousta lidí na světě trpí alergií nebo intolerancí na mléčné potraviny a tak je dobré místo těchto mlék pít pomerančový džus, jelikož má 150 UI vitamínu D na sklenici.

Hodnoty zdrojů vitamínu D v potravinách

Potravinové zdroje Vitamínu D:přibližná hodnota jednotek: 
Makrela345 IU (100 g)
Tuňák v konzervě230 IU (100 g)
Halibut198 IU (100g)
Mléko136 UI (250 ml)
Vaječný bílek40 UI
Mleté hovězí maso20  IU (100g)
Kuřecí prsa12 IU (100g)

Závěr

Nejlepším zdrojem vitamínu D bylo a vždy bude pobyt na slunci. Nejlepší je zdravé přirozené slunění (nemyslí se tím extrémní opalování u moře). Pokud žijete v oblastech, kde je nedostatek slunečního záření je potřeba tento vitamín doplnit ze stravy a nebo použít potravinové doplňky. V zimním období je důležité se zaměřit více na stravu, jelikož není slunečního záření během tohoto období dostatek.