Hroznové víno: složení, popis a jak působí na zdraví?
Hroznové víno je všestranné ovoce, které je kultivováno již přes 7 000 let. V přímořských oblastech se hroznovému vínu daří po celá tisíciletí (Španělsko, Francie a Itálie má téměř 1/3 vinic z celé světové produkce).
Z hroznů se vyrábí víno, hroznová sladká šťáva a rozinky, ale nejlepší pro naše zdraví jsou čerstvě natrhané. Hroznové víno obsahuje spoustu vitamínu a antioxidantů (zejména resveratrol, který pomáhá snižovat stárnutí buněk).
Hroznové víno a složení
Hroznové víno obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů. Z antioxidantů je to například lutein a zeaxanthin, který pomáhá našim očím. Červené hroznové víno obsahuje také resveratrol, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Flavonoidy jako jsou quercentin a myricetin v hroznovém vínu pomáhají proti volným radikálům.
Hroznové víno | na 100 g |
Voda | 80.54 g |
Energie | 69 kcal |
Sacharidy
| 18.1 g 15.48 g |
Vláknina | 0.9 g |
Tuk | 0.16 g |
Vápník | 10 mg |
Železo | 0.36 mg |
Draslík | 191 mg |
Vitamín C | 3.2 mg |
Lutein + Zeaxanthin | 72 µg |
Vitamín K | 14.6 µg |
Beta karoten | 39 µg |
Fosfor | 20 mg |
Hroznové víno je velmi dobrý zdroj sacharidů (fruktóza a glukóza), vitamínů C, A a K a dále vitamínů B (Niacin, Vitamín B6, Riboflavin, Thiamin a Kyselina listová). Ve víně je velmi malý obsah bílkovin a tuku. Hrozny dále obsahují také důležité minerály jako je vápník, draslík, fosfor. Hroznové víno má také skromný podíl hořčíku, zinku a železa. Víno obsahuje důležitou vlákninu a antioxidanty, které pomáhají při zácpě.
Fruktóza v hroznovém vínu – máme se bát cukru?
V hroznovém vínu je jak fruktóza, tak i glukóza, což jsou jednoduché cukry (monosacharidy), které se velmi rychle tráví. Poměr glukózy a fruktózy je u zrajícího hroznového vína přibližně 1:1, ale pokud je víno přezrálé, tak se podíl fruktózy oproti glukóze zvýší.
Hrozny a glykemický index
Glykemický index hroznového vína se většinou pohybuje kolem 40-55 – záleží na odrůdě (hroznové víno z Kanady má například glykemický index 43, zatímco z Itálie 50 a z Austrálie dokonce i 59). Pro srovnání mají banány glykemický index 52, meloun 72 a jahody 40. Hroznové víno tudíž můžeme zařadit do potravin s nízkým glykemickým indexem dle tabulky.
Pokud máte rádi sušené rozinky, tak si dejte pozor, jelikož je zde díky větší koncentraci cukru glykemický index kolem 66.
Hroznové víno má nízký glykemický index a málo kalorií
Hroznové víno a pozitivní účinky na naše zdraví
Pozitivní účinky vinné révy (Vitis vinifera) na naše zdraví už věděli 6 000 let ve starověkém Egyptě, kdy ji používali k léčbě kožních a očních problémů. Z hroznů se vyráběla šťáva, která se používala proti únavě a zácpě.
1. Kardiovaskulární systém
Epidemiologické studie naznačují spojitost mezi konzumací hroznového vína a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Studie poukazují na celkový pozitivní vliv konzumace ovoce a zeleniny při kardiovaskulárních onemocněních (pro přímou spojitost jsou však potřeba další klinické studie).
Hroznové víno je také bohaté na draslík, který hraje důležitou roli v udržování zdravého krevního tlaku. Nedostatek draslíku v těle může vést k řadě zdravotních problému jako jsou: vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění a mrtvice.
Tato studie zjistila, že při konzumaci 500 g červených hroznů Condori nebo bílých hroznů Shahroodi po dobu 8 týdnů může konzumace fungovat jako prevence proti vysokému cholesterolu a také proti dalším kardiovaskulárním onemocněním. Je dobré podotknout, že je potřeba jíst celý hrozen i se slupkou díky obsahu vlákniny a dalších důležitých látek.
2. Zdraví očí
Hroznové víno obsahuje také lutein a zeaxanthin, které pomáhají chránit naše oči.
Značné množství luteinu a zeaxanthinu najdeme také v kiwi, špenátu a pomerančovém džusu. Hroznové víno obsahuje také resveratrol, který pomáhá chránit retinu před ultrafialovým zářením a následným oxidačním stresem.
3. Zdravá kůže
Hroznové víno obsahuje vitamín C a antioxidanty, které pomáhají zlepšovat naši pokožku a vytvářet kolagen v těle. Antioxidanty hrají důležitou roli v boji proti volným radikálům (oxidace v těle urychluje stárnutí buněk a tím pádem i stárnutí pokožky).
4. Paměť
Konzumace hroznového vína může pomáhat zlepšovat paměť a soustředění. V této studii se ukázalo, že 12 týdenní suplementace 250 mg extraktu z hroznového vína může zlepšit kognitivní funkce. Pravidelná konzumace hroznové šťávy a hroznů zlepšuje také cirkulaci krve v mozku a těle díky přítomným flavonoidům, které pomáhají rozšiřovat cévy.
5. Kosti
Hroznové víno je zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, manganu, vitamínu K a vitamínu C, které jsou důležité pro zdraví našich kostí.
6. Hroznové víno a spánek
Hroznové víno (čerstvé) obsahuje 3.9 ± 0.06 ng/g melatoninu (zdroj). Melatonin výrazně zlepšuje spánek a může působit jako prevenci proti nespavosti.
7. Resveratrol – prevence proti řadě chorob
Jak moc je pro naše zdraví resveratrol přínosný se zkoumá již několik desítek let. Antioxidant Resveratrol přítomný ve slupce hroznu společně s polyfenoly a antokyany tvoří velmi unikátní kombinaci při prevenci proti chorobám.
8. Zácpa
Máte často zácpu a hledáte řešení? Může vám pomoci hroznové víno, jelikož působí jako mírné projímadlo. Pokud máte zácpu, zkuste si před spaním dát hrst hroznů a ráno by se vám mohlo ulevit. Hroznové víno totiž obsahuje vlákninu, celuózu a cukr, které pomáhají při zácpě. Pokud trpíte zácpou často, určitě do svého jídelníčku přidejte více ovoce a zeleniny.
Je hroznové víno vhodné do diety a při hubnutí?
Mnoho lidí si klade otázku, zda je vhodné jíst hroznové víno, když se snažíme shazovat tuk a jsme v dietě. I když chutnají tyto bobule velmi sladce, dá se při nich dokonce shazovat i tuk. Důležité jsou totiž kalorie, glykemický index a hlavně nutriční hodnoty dané potraviny. Hroznové víno má velmi málo kalorií na 100g a to cca 70 kcal. Hroznové víno je tedy vhodné jíst jako součást snídaně nebo také po sportovním výkonu pro doplnění cukru.
Bobule obsahují také resveratrol, což je velice silný antioxidant, který dle studie zlepšuje u myší fyzickou vytrvalost a zvyšuje aktivitu svalových buněk.