Brokolice: složení a účinky na naše zdraví

brokolice

Brokolice: složení a účinky na naše zdraví

Brokolice je velmi chutná a obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Velmi často se doporučuje do řady diet a jídelníčků, jelikož má velmi málo kalorií a dokáže zasytit na dlouhé hodiny,  díky obsažené rozpustné vláknině.

Brokolice je plná antioxidantů, vitamínů a minerálů. Brokolice obsahuje také tryptofan, lutein, zeaxanthin, niacin a riboflavin. Brokolice má na 100 g pouze kolem 30 kalorií a tak si ji můžeme dopřát i při hubnutí. Brokolice obsahuje také rozpustnou vlákninu, která zlepšuje trávení a navazuje delší pocit sytosti. V brokolici můžeme nalézt také fytonutrienty a flavonoidy, které zlepšují naše zdraví.

100 g brokolice obsahuje:

Bílkoviny2,8 g
Vláknina2,6 g
Vápník47 mg
Železo0,7 mg
Hořčík21 mg
Draslík315 mg
Zinek0.40 mg
Vitamín C90 mg
Vitamín B60,18 mg
Vitamín K102 mg
Vitamín A623 IU

Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů

Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály. Antioxidanty v brokolici chrání buňky proti poškození. Volné radikály v našem těle mohou způsobit řadu problémů, a to zejména předčasné stárnutí buněk nebo rozvoj mnoha civilizačních chorob.

Brokolice obsahuje antioxidanty lutein a zeaxanthin, které výrazně pomáhají bránit naše oči před poškozením. Brokolice obsahuje glucoraphanin, což je sloučenina která se při trávení mění na velice silný antioxidant sulforaphane.

Brokolice a zdravé oči

Když jsme byli ještě děti, často nám dospělí říkali, že je pro zdraví očí důležité jíst hodně mrkve (mrkev obsahuje lutein, který pozitivně působí na zdraví našich očí). Pokud chcete mít zdravé oči, tak určitě zařaďte do vašeho jídelníčku i brokolici, jelikož obsahuje důležitý karotenoid pod názvem zeaxanthin, který také příznivě ovlivňuje zdraví očí a působí preventivně proti onemocní očí makulární degeneraci. Lutein a zeaxanthin tak tvoří velmi silnou dvojici pro zdraví našich očí.

Další významnou složkou v brokolici je takzvaný sulforaphane (antioxidant), který dle Johns Hopkins University School of Medicine chrání naše oči proti ultrafialovému záření ze slunce. Podobné složení můžeme najít také v růžičkové kapustě.

Zdravá pokožka

Brokolice obsahuje velké množství vitamínu K a vápníku a také Vitamín C, které udržují naši pokožku zdravou. Substance v brokolici pod názvem glucoraphanin se přeměňuje na sulforaphane, který pomáhá proti poškození naší kůže. V brokolici můžeme nalézt také důležitý vitamín C, který se podílí na produkci kolagenu, který udržuje naši pokožku pružnou a zároveň pomáhá bojovat proti vráskám.

Pomáhá regulovat krevní tlak

Draslík obsažený v brokolici pomáhá zlepšovat průtok krve. Chrom, hořčík a vápník pomáhá regulovat krevní tlak a zároveň působí jako prevence proti řadě srdečních nemocí. Sulforaphane v brokolice pomáhá také proti vysokému krevnímu tlaku.

brokolice a složení
brokolice obsahuje vitamíny a antioxidanty

Zdravé kosti a zuby

Brokolice obsahuje vápník, vitamín K a hořčík, který výrazně ovlivňuje zdraví našich kostí a zubů. Onemocnění jménem Osteoporóza se v našem civilizovaném světě objevuje velmi často a to zejména u starší populace. Tato nemoc má za následek oslabení zdraví kostí a zubů (lidé ve starším věku trpí nedostatkem vápníku). Dostatek vápníku ze stravy (i z brokolice) pomáhá preventivně proti těmto onemocněním. Sulforaphane v brokolici navíc pomáhá zabraňovat vytváření určitých enzymů, které ničí naše chrupavky.

Pomáhá při detoxifikaci

Gluconasturtiin, glucoraphanin a glucobrassicin jsou fytonutrienty, které pomáhají při detoxifikaci našeho těla. Spolu s antioxidanty pomáhají při eliminaci kontaminantů v našem těle. Velké množství vlákniny nám také umožní rychlejší odstranění toxinů z trávicího ústrojí. Brokolice se navíc zařazuje do alkalických potravin, které pomáhají při překyselení zlepšovat úroveň pH.

Pomáhá brokolice také při hubnutí?

Brokolice pomáhá při hubnutí a to zejména díky obsahu vlákniny, která nám pomáhá navazovat delší pocit sytosti a tím pádem se zabraňuje častému přejídání. Vápník obsažený v brokolici navíc pomáhá snižovat produkci nových tukových buněk a zároveň stimuluje jejich rozklad. Když ještě přičteme antioxidanty a minerály, tak je brokolice velice účinná zelenina při hubnutí.

Je dobré jíst brokolici během těhotenství?

Brokolice obsahuje spoustu důležitých živin pro zdravý vývoj plodu (například vápník, vitamín A, železo a fosfor). Vláknina z brokolice navíc pomáhá proti častému průjmu, který je velmi častý během těhotenství. Foláty obsažené v brokolici pomáhají eliminovat neurologické defekty u plodu.